Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Mishandelde moeder krijgt toch belastingkorting

Geplaatst op: 09-05-2018, 12:10:05

Een gescheiden vrouw, die samen met haar dochtertje om veiligheidsreden ruim twee jaar op een camping moest wonen, krijgt ondanks tegenstribbelen van de fiscus toch een korting voor alleenstaande ouders.

De vrouw scheidde in 2013 van haar man en ging in maart van dat jaar met haar dochtertje (geboren in 2010) op een camping wonen. Ze schreven zich in op een briefadres, omdat ze om veiligheidsredenen niet wilde dat haar ex wist waar ze verbleef. Er was sprake van een verleden van huiselijk geweld en stalking.

Omdat de vrouw, die uiteindelijk ruim twee jaar op de camping woonde, door de situatie een alleenstaande ouder werd, vroeg ze bij de Belastingdienst de alleenstaande ouderkorting aan. Die werd geweigerd. Volgens de belastinginspecteur moesten de vrouw en haar dochter daarvoor op hetzelfde woonadres ingeschreven staan, een briefadres was niet voldoende.

Interpretatie

Dat vond het Gerechtshof Den Bosch een veel te strikte interpretatie van de wet. Die werd in de afgelopen jaren juist verruimd om mensen die niet op een woonadres ingeschreven konden staan vanwege de veiligheid tegemoet te komen.

„Het hof Den Bosch beslist op basis van de wetsgeschiedenis, de bedoeling van de wetgever en de wet GBA en WBP, waarin uitdrukkelijk is geregeld dat om veiligheidsredenen inschrijving op een briefadres in plaats van woonadres kan plaatsvinden, dat de alleenstaande ouderkorting aan de moeder kan worden toegekend”, legt fiscalist Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date uit.

Daar is de Belastingdienst het trouwens niet mee eens, die gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

Bron: bijdrage door Leon Brandsema op www.dft.nl van 9 mei 2018

Ga terug naar de vorige pagina